Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Zweigelt

Fritz Zweigelt a nemesítő és egyben a fajta névadója is, 1922-ben nemesítette a kékfrankos és a Szent Lőrinc (Sankt Laurent) kereszteződésével Klosterneuburg-ban, Ausztriában. Kezdetben Rotburger-nek hívták, de később a nemesítő tiszteletére átkeresztelték. Magyarországon a ’80-as évek elején regisztrálták a nemzeti fajtajegyzékbe, de minden bizonnyal már előbb is ismert volt a fajta, főleg a nyugati országrészen.

Zweigelt

Fotó: bor.hu

Elsősorban a piros bogyós jegyek jutnak az ember eszébe a fajta kapcsán cseresznye, meggy és szilva formájában, ezeket követi egyfajta fűszeresség, akár fűszerpaprika. Általában friss savak, közepes tannin, test és alkohol kíséri útjára a bort. Fiatalon intenzív bíbor színvilággal rendelkezik. A kiemelkedő borokat kis fahordóban készítik.

A zweigelt osztrák nemesítésű szőlőfajta. Hazánkban a mindennapokban inkább a könnyedebb stílusú borai ismertek, de néhány borász készít belőle kifejezetten magas minőségű kisfahordós érlelésű borokat is. A zweigeltből készült borok nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A zweigelt rosék, valamint a könnyedebb zweigeltek paradicsomos ételek, tészták, pizzák, sült zöldségek, rakott húsos fogások és ragulevesek, magyaros levesek, halászlevek remek kísérői, míg a testes, érlelt zweigeltek nagyon finomak például rántott vagy resztelt májjal, sült húsokkal, fasírtokkal és őzpörkölttel, őzsültekkel is. A rosékat és a könnyedebb zweigelteket jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű zweigelteket bátran érlelhetjük pár évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, 14-16 °C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, gomba, paradicsom, az érleltebb sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, őz, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a zweigelt szőlőfajtából készült borhoz.

Forrás: www.bor.hu