Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Zöldveltelíni

Osztrák származású fajta, amely a legfrissebb elemezések szerint egy természetes kereszteződése a tramini és a St. Georgen fajtának. Utóbbi egy településről kapta a nevét a Lajta-hegység környékéről, Burgenlandban. A többi veltelini fajtával (piros veltelini, korai piros veltelini) nem áll rokonságban.

Zöldveltelíni

Fotó: bor.hu

Hazájában nagyon komolyan veszik a fajtát és igazán izgalmas, értékes borok születnek belőle, amelyek - ha kiállják az idő próbáját – a magas minőségnek köszönhetően érlelhetőek és nem ritkán vakkóstolások során a chardonnay vagy a rajnai rizling fajták komoly boraival is versenyre kelhetnek. Nagy általánosság elmondható, hogy a citrusos, lime-os, zöldes jegyek mellett a csonthéjasok és egy kifejezett, fűszeres jegy dominál a borban, amit gyakran fehér-, fekete-, vagy rózsaborsként szoktak körülírni, köszönhetően a fajta fő karakterének.

A zöldveltelini népszerűsége hazánkban is egyre inkább terjed, nemzetközi ismertségét az osztrákoknak köszönheti. Bora képes nagyon magas minőséget elérni, lendületesen friss és elegáns struktúrával rendelkezik, amelyet finom fűszeres jegyek, fehérbors, rózsabors és citrusos-lime-os jegyek jellemeznek. Egyszerűbb vezetésű, könnyedebb stílusú bora igazi szomjoltó nyári ital, tisztán és fröccsként is nagyon népszerű a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban. A minőségi zöldvelteliniknek nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes aromái miatt remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek, és friss sajtos ételek mellé is tökéletes választás. Remekül passzol szárnyasok mellé, libából készült ételekhez, és sertésből készült fogások mellé is. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni a zöldveltelini. Ilyenkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi, amikhez ásványos minerális jegyek is csatlakoznak.

Míg a könnyed stílusú zöldveltelinik leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk, akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.

Forrás: www.bor.hu