Eredetvédelem
Védett eredetű borok
Izsáki Arany Sárfehér OEM
A Duna borrégió első védett eredetű bora a Kunsági Borvidék Izsáki körzetében régóta termesztett szőlőfajtából az Arany sárfehérből lett.
A bor halványzöld, vagy halvány-szalmasárga színű, fajta jellegéből adódóan illata egyedi, birsalmára, vadkörtére és gyógynövényekre emlékeztető. A bor zamatban gazdag, savhangsúlyos és mérsékelt alkoholtartalmú, neutrális.
A pezsgő halványzöld, halvány szalmasárga színű, tükrös tisztaságú, fajtajellegének megfelelő illatú, határozott savszekezetű, légiesen könnyed, jellemzően gyümölcsös íz aromájú, üde jellegű, finom szén-dioxid eloszlású, tartós gyöngyözésű pezsgő. Cukortartalma szerint különlegesen száraz vagy száraz.
Fotó: bor.hu
A talaj és éghajlati adottságok - elsősorban a felszín közeli talajvízszint és a homoktalajok különleges viszonyának köszönhetően - jelentős hatással vannak az Arany sárfehér szőlőből készült borok és pezsgők jellemzőire. A talaj mésztartalma következtében a borok, illetve pezsgők finom és határozott savösszetételűek. A homoktalajnál tapasztalható felszín közeli talajvíz hatására a pezsgő légiesen könnyed. A vegetációs időszakban mért hőösszeg, valamint a napos órák kedvező hatása segíti a szőlők beérését, ami a borok, illetve a pezsgők gyümölcsös jellegét eredményezi.
A körülhatárolt terület, ahonnan a szőlő származhat:
Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás településeinek szőlő termőhelyi kataszter szerinti I. és II. osztályú határrészeibe tartozó területei.
Engedélyezett szőlőfajta:
Arany sárfehér
Monor / Monori OEM
Monor, vagy Monori név alatt készített fehér, rozé és vörös borokra és az azokból készült cuvéekre érvényes. A bort a Monor települéhez tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.
Fotó: Csúzi Családi Pincészet Monor
A borok általános jellemzője, hogy elegáns megjelenésű, alkoholban gazdag, finom savösszetételű, tartalmas, hosszú utóízű, fajtabor esetében a fajtára jellemző virág, gyümölcs illatokkal, ízekkel rendelkezik.
Az ökológiai környezet - a monori termőhely fekvésének, a talajok különleges viszonyának köszönhetően - jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók. Ez a tipikusság elsősorban a íz- és zamatgazdag összetétel és alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokat jelent. A borok a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, minerális jegyeket hordoznak. A termőhely borai fiatalon is fogyaszthatók, de értékeik a hosszabb érlelés során teljesednek ki.
A körülhatárolt terület, ahonnan a szőlő származhat:
Monor településen a Strázsa-hegy, Monor, Monorierdő és Bénye településen a Száraz-hegy, Gomba településen Harc-völgy dőlőknek a borszőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészeibe tartozó területei.
Engedélyezett szőlőfajták:
Fehérbor készítésére használható szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Hárslevelű, Irsai Olivér, Karát, Kövidinka, Ottonel muskotály, Olaszrizling Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Zöldveltelíni
Rozé és vörösbor készítésére használható szőlőfajták: Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Portugieser, Shiraz, Zweigelt
Soltvadkerti Ezerjó OEM
A Soltvadkerti Ezerjó Soltvadkert településein termelt kiemelkedő minőségű Ezerjóból készült bor, pezsgő.
Fehér bor halványzöld, vagy zöldes-sárga színű, diszkrét szőlővirág illatú, kemény, markánsan savas, harmónikus, fanyar, hosszú utóízzel rendelkező bor.
Fotó: bor.hu
Töppedt szőlőből készült bor arany színű, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú borok, telt olajos texturával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű borok.
A pezsgő fehér, halványzöld, halvány zöldes-sárga színű, az Ezerjó fajtajellegének megfelelően diszkréten virágillatú, határozott, friss, ropogós savú, jellemzően gyümölcsös íz aromájú, üde, légiesen finom, tartós, közepes intenzitású gyöngyözésű ital.
A termőhely viszonyainak köszönhetően - jelentős hatással van az Ezerjó bor jellemzőire, ami az alábbiakban nyilvánul meg: a talaj mésztartalma a szőlő savösszetételét kedvezően befolyásolja. Az altalaj ásványossága a markáns jelleget kihangsúlyozza. A vegetációs időszakban mért hőösszeg, valamint a napos órák kedvező hatása segíti a szőlők beérését, a cukor tartalom alakulására kedvezően hat, ami harmonikus borokat eredményez a sav és az alkohol egyensúlya következtében.