Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Tramini

Nagyon régi, valószínűleg nyugat-európai fajtáról van szó, melyet számos legenda és történet övez. Egyes feljegyzések szerint Egyiptomhoz vagy Tramin városához, Alto Adige-hez, Dél-Tirolhoz is köthető a fajta eredete. Számos mutációja létezik, gyakran a bogyó színe alapján szoktak különbséget tenni például piros, sárga és fűszeres tramini között. A piros tramini – amely kevésbé illatos – mutációjaként említik a fűszeres traminit (Gewürztraminer) és nagy valószínűséggel ez a fajta terjedt el legjobban Magyarországon. A fűszeres jelző azonban lemarad a fajta katalógusban. A piros traminit csak egy hektáron említik Magyarországon.

Tramini

Fotó: bor.hu

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy magas alkohol mellett alacsony savakat produkál. Illatos fajta, melyből kifejezett, virágos, rózsás, parfümös, trópusi és fűszeres jegyeket felmutató borok készülnek. Jól áll neki a maradékcukor, így szinte minden édességi tartományban képes mozogni. Rózsaszín héja általában mélyebb színárnyalatot ölt a pohárban. Olajos textúrája és illatos jellege ellenére jól át tudja adni a termőhely személyiségét is.

A tramini olajos, sűrűszövésű illatos bora kifejezetten melengető jelleggel bír, amelyet egész évben örömmel fogyasztunk. Bár a savai visszafogottak, mégis nagyon kellemes és izgalmas édes borok is készülnek belőle. Illataiban gazdag virágoság, intenzív rózsás jegyek és buja fűszeresség, ezért a bor-étel párosítások során is bátran mozdulhatunk az illatos, parfümösen fűszeres indiai és ázsiai ételek felé, de nagyon finom és izgalmas kombinációt alkot egy narancsos vagy szecsuáni kacsával is. Édes borként remekül működik tejberizzsel, gyümölcstortával, málnás és epres desszertekkel, pohárkrémekkel. Parfümös jellege miatt frissen, az utolsó évjáratokat érdemes belőle választani, bár képes a palackos fejlődésre, legtöbbször mégis fiatalon mutatja a legszebb formáját. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.

Alapanyagok közül a pirosbogyós gyümölcsök, édeskömény, a citrusok, a tramini stílusától függően a friss, könnyed sajtok, a rouge típusú sajtok és a kéksajtok, szárnyasok, vízi szárnyasok, halak és sertéshúsból készült fűszeres ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a tramini szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet hozzá egy borókás-almás káposztaleves, egy gyömbéres sárgarépafelfújt vagy egy répatorta is - természetesen a bor maradékcukor mennyiségének függvényében.

Forrás: www.bor.hu