Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Syrah

Rendkívül felkapott kékszőlő, összetett, magas minőségű vörösbort adó fajta, melyet sok történet és legenda övez. Származását - egyfajta romantikával - az egykori Perzsa Birodalomban, a mai Irán területén, Shiraz-ban látták sokan, míg a modernkori vizsgálatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy szülei a mondeuse blanche és a dureza fajták. Egy a természetben, spontánul végbement kereszteződésről van szó francia eredetű fajták között, melyek szintén a Rhône völgyében találhatóak. Hasonlóan, ahogy ma is az egyik legismertebb és legfontosabb fajta, főleg az Észak-Rhône völgyében.

Syrah

Fotó: bor.hu

Ahogy valamennyi fajtánál, itt is rendkívül fontos a termőterület, a talaj és a klimatikus adottságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, kifejezett, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken piros ribizli, ibolya, szeder, zöld olíva, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak a borban. Stílus kérdése, hogy könnyedebb, élénk, fűszeres, borsos vagy éppen érett, vastag, erőteljes tétellel lehet találkozni.

A portugieserből fiatalos bor készül, ami viszonylag mély színnel rendelkezik és visszafogott tannintartalma van. Általánosságban a gyümölcsösebb, könnyedebb vonalat képviseli, ám struktúrájában a könnyedség feszességgel is párosul. Ez a stílus kellemessé teszi egész évben a fogyasztását, gyakran találkozunk vele újborként is és főként a mindennapi borozásban, a mindennapok gasztronómiájában találta meg a helyét. Sült zöldséges fogások, könnyed sült húsok, bográcsban készült ételek, lecsó, rakott burgonya, lasagna, pizzák, paradicsomos tészták mellé is remek választás, de más, nem túl nehéz magyaros fogásokhoz is nyugodtan kínálhatjuk. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle és érdemes pár éven belül elfogyasztani, de találkozhatunk nagyon magas minőséget képviselő, érlelt portugieserekkel is, amelyek képesek a palackos fejlődésre. Ha házasításban használják, általában a lendületes gyümölcsösséget biztosítja a borban. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit lehető legjobban megőrizzük, mivel a bora gyorsan oxidálódik. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, cékla, padlizsán, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a portugieser szőlőfajtából készült borhoz.

Forrás: www.bor.hu