Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Sauvignon blanc

Minden bizonnyal francia eredetű szőlőfajta, mely nagy valószínűséggel a Loire-ból indult el világkörüli útjára és ma már az "első tíz"-ben (top 10) található, ami a telepítéseket illeti, folyamatosan növekedett a telepítések aránya az utóbbi 5 évben, minden fontosabb bortermelő országban megtalálható. Neve valószínűleg a francia sauvage, vagyis vad szóból eredhet. Mérsékelten korán érő fajta, bőtermő, oda kell figyelni a zöldmunkára, de a megfelelő alanyra is.

Sauvignon blanc

Fotó: bor.hu

Magyarországon a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban. A világban gyakran találkozni úgymond "hamis" sauvignon blanc-nal, amit pusztán más szőlőfajtával, például a sauvignonasse-szal kevernek össze. A sauvignon blanc és a cabernet franc természetes kereszteződéseként jött létre a cabernet sauvignon, gyakran beszélnek hasonló aromaportfolióról a két "sauvignon" esetében.

Rendkívül gazdag, kifejezett és könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik. Köszönhetően a metoxipirazine (zöld paprika) és thiol (trópusi gyümölcsök) komponenseknek, amik a szőlőben már eleve megtalálhatóak bizonyos mennyiségben és érettségi fok alapján változhat mennyiségük. Borai általában frissek, szomjoltó gyümölcsösséggel rendelkeznek. Herbás, ropogós szerkezetű borokkal találkozni Magyarországon. A közepes test és alkohol, az üde savak, a bodzavirág, az egres, a csalán és a füves tónusok mellett ritkábban fordul elő benne itthon a trópusi gyümölcs, a guava és a passiógyümölcs kombináció.

A sauvignon blanc népszerűsége az utóbbi években dinamikus nő, ma már az egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajta hazánkban. Bora mindig kirobbanóan friss és üde, tele ropogós citrusos-gyógynövényes jegyekkel, bodzával és licsivel. Igazi szomjoltó nyári ital, tisztán és fröccsként is népszerű a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban, de nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes aromái miatt remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal, és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek és kecskesajtos ételek mellé is tökéletes választás. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni a sauvignon blanc. Ilyenkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi, amikhez az újfahordós érlelés vaníliás jegyei is csatlakoznak.

Míg a könnyed stílusú sauvignon blanc-ok leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a friss, reduktív sauvignon blanc-okat mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. A tartalmasabb, fahordós érlelésű sauvignon blanc-ok meghálálják, ha egy kicsit melegebben, 10-12°C-on kínáljuk őket.

Forrás: www.bor.hu