Kunsági Borvidék

Programok

Programjavaslatok a Kunsági Borvidéken

Budapesthez viszonylag közel esik Monor, az ezer pince hazája. A monori Strázsa-hegy a maga présházaival és pincéivel valódi boros mesevilág, főleg, ha mondjuk az év első boros eseményén, még fagyos időben, forralt borozni idején keressük fel. Ócsán az egykori premontrei kolostor temploma (ma református templom) miatt kötelező a megálló, hiszen nem sok ekkora építmény maradt ránk a XIII. századból! Faliképei a Szent László legenda legfontosabb középkori ábrázolásai közé tartoznak. Ha pedig bejártuk a pincéket és a templomot is, még akár madárgyűrűzésben is részünk lehet a Madárvárta táborban, az Ócsai Tájvédelmi Körzetben!

Monori Pincefalu

Fotó: Monori Pincefalu facebook oldal

Cegléd nem csak a Gyógyfürdő és Szabadidőközpont miatt érdekes, bár ott vitathatatlanul el lehet tölteni egy hétvégét a családdal. A református nagytemplom lenyűgöző, a Kossuth Múzeum érdekes, de aki fogott már valaha csillogó tekintettel dobverőt a kezében, az a Dobmúzeumot (Drum Museum néven keressék) értékelni fogja! A közeli Nagykőrös a pipázók fellegvára (működő pipagyára van), de a XIV. századi alapokon álló református temploma és annak 75 méter magas tornya is megállásra késztet.

Porgramjavaslatok Cegléd

Fotó: szállás.hu

Kecskemét, mint a régió legnagyobb városa, számtalan érdekes látnivalóval büszkélkedhet. Ki ne hallott volna a Cifrapalotáról? A gyerekekkel keressük a Vadasparkot vagy a Szórakaténusz Játékmúzeumot, tinikkel a planetáriumot, esetleg a rajzfilmstúdiót, ahol 5 főtől vezetéssel lehet bepillantani a rajzfilmkészítés rejtelmeibe. Érdekes látnivaló a Magyar Naiv Művészek Múzeuma, a Katona József Színház („Kecskemét ékszerdoboza”) és a Városháza, de a nagytemplom körerkélyéről is érdemes körültekinteni.

Cifrapalota

A Duna partja az önfeledt nyaralás helyszíne, ilyen hely a dunapataji Szelidi-tó, ahol pihenni, fürdeni lehet, de a közeli Hartán minden évben megrendezett Őrült Hajók Versenye is egyre több érdeklődőt vonz, akárcsak a település gyönyörű, kézzel festett bútorai.

Harta

Fotó: mapio.hu

A borvidék tulajdonképpeni központja, vagyis Soltvadkertkörnyéke a Vadkerti-tóról, a szüreti fesztiválról és a cukrászdájáról nevezetes, Fülöpháza határában keressük meg a vándorló homokbuckákat, Bugacon a Pásztormúzeumot (innen indul az ősborókásba vezető túraút is, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik izgalmas túraútvonala), Kecelen Európa egyik legnagyobb szabadtéri haditechnikai múzeuma a fiús apák hétvégi programja lehet (Hadipark néven), Kiskőrösön pedig a Petőfi Emlékmúzeum mellett a János Vitéz Látogatóközpont kíséri végig a gyerekeket Kukorica Jancsival együtt Tündérországig. Apropó apukák! Tudták, hogy Kiskőrösön van egy Veterán Autók Múzeuma (Old Car Museum) is?

Old Car

Végezetül eljutottunk a Dunától a Tisza vonaláig, például Tiszakürtre (csodás arborétummal!), Tiszakécskére a szabadstrandhoz, vagy a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központhoz. Bár Szarvas és környéke már nem a borvidék része, mégis elég közel van ahhoz, hogy javasoljuk felkeresését. A Holt-Körös partja, a Vízi Színház, a Mini Magyarország, a sétahajózási lehetőségek, az aktív sportok (kerékpár, kajak-kenu-sárkányhajó), az evangélikustemplomok, a Bolza-kastély, az arborétum, vagy a közeli békésszentandrási Szent András Sörfőzde miatt abszolút megéri, akárcsak egy kirándulás Szolnokra, ahol a belvárosi templom, a Tiszavirág-híd és az egykori zsinagóga épülete mellett a Reptár (katonai kiállítás vadászrepülőkkel) akár fél napra is leköti a gyerekekkel érkezőket, míg a felnőtteknek a Sörárium interaktív sörmúzeuma és a városka orosz bisztrója ad egész estés elfoglaltságot.

Forrás: www.bor.hu