Jellemző szőlőfajták
Pozsonyi fehér
A Pozsonyi fehér a Czéthényi fajták közül való, azonban tényleges eredete ismeretlen, feltehetően hazánkban keletkezett természetes magonc, amely 1998-ban kapta meg az állami minősítést.
Fotó: Galéntai Családi Pincészet
Könnyed, gyümölcsös borok készülnek belőle, közepes savtartalommal és lágy testtel. Parfümös jellege miatt friss, utolsó évjáratokat érdemes belőle választani, hiszen fiatalon mutatja a legszebb formáját. Jól behűtve kínáljuk, körülbelül 8-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból.
Alapanyagok közül saláták, gyökérzöldségek, gombák, friss sajtok, szárnyasok, halak és a sertéshúsból készült ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a Pozsonyi fehér szőlőfajtából készült borhoz.