Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Merlot

Ahol van cabernet sauvignon, ott a merlot sem lehet messze. És ez nem csoda, hiszen az édesapjuk egy és ugyanaz a fajta. Merlot esetében a szülők (spontán kereszteződés) a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes, utóbbi az édesanya. Szinte negyven országban jegyzik a fajtát, ami korai rügyfakadással és virágzással, valamint átlagos éréssel rendelkezik.

Merlot

Fotó: bor.hu

Előszeretettel használják házasítási partnerként, hiszen a fent említett rokonához képest átlagban kevesebb tannin- és savtartalommal bír, így jól kiegészítik egymást. Úgy tartják, hogy a fajta neve a "merle" szóból származik, ami franciául feketerigót jelent.

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy viszonylag mély színnel, magas alkohollal, közepes savakkal és tanninnal rendelkezik. A bogyós gyümölcsök mellett paprikát, eukaliptuszt, mentát és herbás jegyeket mutat hűvösebb évjáratokban, míg melegebbekben érett gyümölcsösség, szeder, áfonya, szilva, lekvárosság és virágos tónusok bukkannak fel. Sokféle stílusban iskolázzák a könnyedtől a testesig, valamint a lekvárostól a herbás tónusokig rengeteg jelzővel körbe lehet írni. Talán az igazság valahol középen van, a finom fűszeressége mellett a lédús gyümölcsösség is fontos, illetve hogy ne csak a selymes textúra érvényesüljön, hanem személyisége a termőterületet is visszatükrözze tisztán vagy házasításban egyaránt.

A merlot az egyik legelterjedtebb és legismertebb szőlőfajta a világban. Sokféle stílusú bort képes adni, a könnyed, kirobbanóan gyümölcsös rosétól kezdve a nagyon komoly, magas minőségű újfahordós érlelésű borokig. Házasításokban is kifejezetten kedvelt. Vörösborként intenzív mély színnel rendelkezik, szilvás, feketeribizlis, szedres ízzel, valamint hűvösebb területen emellett herbás, mentás jegyek is kiérezhetők a boraiból. Roséként leggyakrabban a málnás jegyek dominálnak benne. Általánosságban elmondható a merlot borokról, hogy nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A merlot rosék és könnyedebb merlot-k paradicsomos ételek, tészták, pizzák, rakott húsos fogások, sűrűbb, tartalmasabb gulyáslevesek remek kísérői, míg a testes, érlelt merlot borok nagyon finomak például sült vadakkal, kifejezetten szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A rosékat és a könnyedebb merlot-kat jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű merlot-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10°C-on, a könnyű merlot-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes merlot-kat 16-18°C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, sertéshúsból, borjúból marhából, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a merlot szőlőfajtából készült borhoz.

Forrás: www.bor.hu