Kunsági Borvidék

Borászatok

Kunvin Borászat Kft.

Borászat bemutatása, története:

Társaságunk szőlőbirtokai és borászati üzemei a Duna-Tisza közén, a Duna Borrégió Felső-Bácskai körzetében helyezkednek el. Őseink - kihasználva a hely talaj és klimatikus adottságait - már az 1700-as évek óta termesztettek szőlőt és készítettek belőle bort. A térség jóval az országos átlagot meghaladó napfényes óráinak száma és a löszös barna lepelhomokkal borított humuszos altalaj együttesen kedvez a könnyű fehérborok, légies rosék és a gyümölcsös vörösborok előállításához. Ezen kedvező adottságok kihasználása érdekében alapítottuk meg társaságunkat 1991-ben. Szőlőterületünk a folyamatos vásárlások és telepítések eredményeként jelenleg eléri a 318 hektárt. A szőlőfeldolgozás, az erjesztés valamint a borkezelés a kéleshalmi pincéknél, a borok tárolása, palackozása és értékesítése a jánoshalmi üzemben történik. A két borpincénk együttes tárolókapacitása meghaladja a 70.000 hl-t. A borászati technológiánkban éppúgy megtalálható a korszerű saválló acéltartályban történő irányított erjesztés, mint a hagyományos tölgyfahordós vörösbor érlelés és barrikolás.

Borászat elérhetősége:

Címe: 6444 Kéleshalom, IV. körzet tanya 22.

Telefonszám: + 36 77 401 084

E-mail: kunvin@kunvin.hu

Weboldal:

Facebook:

Instagram:

Szőlőültetvény nagysága: 318 ha

Filozófiája: Térségünkre jellemző szőlőfajták termesztése, ezen fajtákból készült magas minőségű borok készítése, a termékek széleskörű megismertetése a vásárlókkal.

Borász: Maruzsa Richárd , Gál László

Szőlész: Horváth István , Turi Edvin

Termesztett szőlőfajták: Ezerjó (31 ha), Rajnai Rizling (45 ha), Kunleány (48 ha), Cserszegi (31 ha), Bianca (18 ha), Kékfrankos (48 ha), Cabernet Sauvignon (15 ha).

Borászati technológia: Reduktív erjesztési technológia, oxidatív erjesztési technológia, ezekhez kapcsolódó összes technológiai eszköz.

Programlehetőségek a pincészetnél:

borkóstoló: VAN

borvacsora: VAN

szállás: VAN

wellness: VAN

egyéb: VAN

Programlehetőségek Kékeshalmon:

Hol / hová érdemes:

megszállni: Király Lovastanya

termelői termékeket (sajt, sonka, friss hús, lekvár stb.) venni: Kelle Attila (sertéstermékek)

bicikli túrázni: A környéken bárhol

kirándulni: Ősborókés Kéleshalom

reggeli kávézni: Király Lovastanya

reggelizni: Király Lovastanya

ebédelni: Király Lovastanya

vacsorázni: Király Lovastanya

pékségbe menni: Félegyházi pékség

süteményt enni: Helyi cukrászda

fagyizni: Helyi cukrászda

elvonulni: Jánoshalma belvárosban szépen gondozott, nagy kiterjedésű parkban

romantikázni: Erzsébet téri pihenő

lovagolni: Király Lovastanya

családdal kirándulni: Ősborókás

barátokkal kirándulni: Ősborókás

gyerekekkel a legjobb program a környéken: Király Lovastanya