Borászatok
Kunvin Borászat Kft.
Borászat bemutatása, története:
Társaságunk szőlőbirtokai és borászati üzemei a Duna-Tisza közén, a Duna Borrégió Felső-Bácskai körzetében helyezkednek el. Őseink - kihasználva a hely talaj és klimatikus adottságait - már az 1700-as évek óta termesztettek szőlőt és készítettek belőle bort. A térség jóval az országos átlagot meghaladó napfényes óráinak száma és a löszös barna lepelhomokkal borított humuszos altalaj együttesen kedvez a könnyű fehérborok, légies rosék és a gyümölcsös vörösborok előállításához. Ezen kedvező adottságok kihasználása érdekében alapítottuk meg társaságunkat 1991-ben. Szőlőterületünk a folyamatos vásárlások és telepítések eredményeként jelenleg eléri a 318 hektárt. A szőlőfeldolgozás, az erjesztés valamint a borkezelés a kéleshalmi pincéknél, a borok tárolása, palackozása és értékesítése a jánoshalmi üzemben történik. A két borpincénk együttes tárolókapacitása meghaladja a 70.000 hl-t. A borászati technológiánkban éppúgy megtalálható a korszerű saválló acéltartályban történő irányított erjesztés, mint a hagyományos tölgyfahordós vörösbor érlelés és barrikolás.
Borászat elérhetősége:
Címe: 6444 Kéleshalom, IV. körzet tanya 22.
Telefonszám: + 36 77 401 084
E-mail: kunvin@kunvin.hu
Weboldal:
Facebook:
Instagram:
Szőlőültetvény nagysága: 318 ha
Filozófiája: Térségünkre jellemző szőlőfajták termesztése, ezen fajtákból készült magas minőségű borok készítése, a termékek széleskörű megismertetése a vásárlókkal.
Borász: Maruzsa Richárd , Gál László
Szőlész: Horváth István , Turi Edvin
Termesztett szőlőfajták: Ezerjó (31 ha), Rajnai Rizling (45 ha), Kunleány (48 ha), Cserszegi (31 ha), Bianca (18 ha), Kékfrankos (48 ha), Cabernet Sauvignon (15 ha).
Borászati technológia: Reduktív erjesztési technológia, oxidatív erjesztési technológia, ezekhez kapcsolódó összes technológiai eszköz.
Programlehetőségek a pincészetnél:
borkóstoló: VAN
borvacsora: VAN
szállás: VAN
wellness: VAN
egyéb: VAN
Programlehetőségek Kékeshalmon:
Hol / hová érdemes:
megszállni: Király Lovastanya
termelői termékeket (sajt, sonka, friss hús, lekvár stb.) venni: Kelle Attila (sertéstermékek)
bicikli túrázni: A környéken bárhol
kirándulni: Ősborókés Kéleshalom
reggeli kávézni: Király Lovastanya
reggelizni: Király Lovastanya
ebédelni: Király Lovastanya
vacsorázni: Király Lovastanya
pékségbe menni: Félegyházi pékség
süteményt enni: Helyi cukrászda
fagyizni: Helyi cukrászda
elvonulni: Jánoshalma belvárosban szépen gondozott, nagy kiterjedésű parkban
romantikázni: Erzsébet téri pihenő
lovagolni: Király Lovastanya
családdal kirándulni: Ősborókás
barátokkal kirándulni: Ősborókás
gyerekekkel a legjobb program a környéken: Király Lovastanya