Kunsági Borvidék

Kunsági Borvidék

Ami a legfontosabb: Benned mennyi Kunság van?

A legnagyobb borvidékünk, lehetséges potenciális termőterülete – ha valóban termő szőlőt jelentene – a világ nagyjai közé emelkedhetne. Könnyed, remek ivóborok mindhárom színváltozatban, és igazán izgalmas, jól használható pezsgőalapborok hazája.

A borvidék hagyományos fehér borszőlő fajtái a Kövidinka, Kunleány, Arany Sárfehér, Piros Szlanka, és Pozsonyi Fehér voltak. Ma a Bianca, Cserszegi Fűszeres, Ezerjó, kisebb mennyiségben a Rajnai Rizling és Olaszrizling is megjelennek. A vörösborok hagyományos fajtája a Kadarka, de a Kékfrankos és Zweigelt éppúgy népszerűek.

A Kunsági Borvidék

A borvidék leginkább egyszerűbb, gyorsan fejlődő, reduktív fehér- és roséborairól ismert. Nagy mennyiségben készül a területen illatos fajtákból olyan bor, amely a mindennapok jó minőségű ivóbora. A termelők zöme fehér csúcsborát Ezerjó vagy Rajnai Rizling fajtákból készíti el, a vörösborok magasabb minőségű kategóriái Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc fajtákhoz köthetők. Mivel a homokos talaj kevésbé képes megtartani a talaj ásványi anyag tartalmát, az itt születő borok nem koncentrációjuk, sokkal inkább tisztaságuk és könnyedségük révén válhatnak a fogyasztók kedvenceivé.

Szőlőtőke