Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Kadarka

Habár eredetét tekintve nem kárpát-medencei fajta, ma már annyira fontossá vált, hogy kijelenthetjük, a kékfrankos mellett a másik hazai szőlőfajtánk. Valószínűleg az oszmánok elől menekülő rácok hozták be az országba. A mai Albánia területén található Shkodra (magyarul: Szkutari) településsel kötik szorosan össze, a szőlő pontos eredete azonban ismeretlen, de nagy valószínűséggel egy balkáni fajtáról van szó. Számos hasonneve van, így például a törökszőlő, a fekete budai, a skadarka Szerbiában vagy a gamza Bulgáriában.

Kadarka

Fotó: bor.hu

A kadarka igazi nemzeti üggyé vált és számos termelő állt mellé, időt és energiát nem kímélve kezdett el alkotni a fajtából. Régi írások a legelterjedtebb szőlőfajtaként említik a 19. században. Gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, mely elsősorban a kevesebb színanyag miatt van. Közepesen mély rubin, bíbor színvilág, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, friss fűszerek, paprika, mézeskalács, finom herbás és diszkrét virágos jegyek jellemzik. A könnyű test mentén visszafogott tanninok és friss savak uralják a szerkezetet, könnyed-közepes test. Nehéz fajta, de igazán érdemes vele foglalkozni, hiszen büszkén mondhatjuk, hogy egy helyi fajtáról van szó, amely megtalálta a Kárpát-medencében hazáját és egyedi, értékes, különleges stílusú borokat lehet belőle alkotni.

A kadarka az egyik legizgalmasabb szőlőfajta hazánkban, amely bár nem magyar eredetű, de napjainkban már magyar fajtaként tartjuk számon. Halvány színű, kifejezetten elegáns, nem tolakodó aromákkal és alacsony tanninnal bíró, határozott savú, piros bogyós, gyümölcsös borok közé sorolható. Mivel a kadarka a könnyedebb vonalat képviseli, ezért önmagában, is remekül működik és stílusának köszönhetően egész évben kellemes a fogyasztása, azonban a gasztronómiában is kiemelt szerepe van. Eleganciája miatt remek választás sült zöldséges ételekhez, könnyed sült húsokhoz, bográcsban készült nem túl nehéz, sok zöldséggel készülő ételekhez, lecsóhoz, rakott burgonyához, krumplis tésztához lasagna-hoz, paradicsomos pizzákhoz, húsgombóchoz paradicsommártással, valamint gulyás leveshez és halászlé mellé is, de más, könnyedebb magyaros fogásokhoz is nyugodtan kínálhatjuk. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle, és érdemes pár éven belül elfogyasztani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük, mivel a bora gyorsan oxidálódik. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, öblösebb, de szűkülő szájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érleltebb sajtok, camembert típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a kadarka szőlőfajtából készült borhoz.

Forrás: www.bor.hu