Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Generosa

1951-ben a Generosa szőlőfajtát Bíró Károly állította elő az Ezerjó és a Piros Tramini keresztezésével. Illatos fajtaként a bor illata szőlővirágra emlékeztető, Tramini jellegű zamatos jegyekkel, déli gyümölcsök kirobbanó frissességével bír. Ízében körtés ízvilág, finom savakkal és kellemes ízhatással párosul.

Generosa

Fotó: bor.hu

A Generosa illatos bora kifejezetten frissítő jelleggel bír, amelyet egész évben öröm megkóstolni. Savai élénkek és ropogósak, így nagyon kellemes és izgalmas borok készülhetnek belőle. Illatában gazdag virágosság, intenzív szőlős jegyek és enyhe fűszeresség, ezért a bor-étel párosítások során is bátran mozdulhatunk az illatos, parfümösen fűszeres ázsiai ételek felé.

Parfümös jellege miatt friss, utolsó évjáratokat érdemes belőle választani, hiszen fiatalon mutatja a legszebb formáját. Jól behűtve kínáljuk, körülbelül 9-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból.

Alapanyagok közül az erdei gyümölcsök, a citrusok, friss, könnyű sajtok, szárnyasok, halakból készült fűszeres ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a Generosa szőlőfajtából készült borhoz.