Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Ezerjó

Egykor nagyon elterjedt, sokszínű magyar fehérszőlő fajta. A száraz boroktól a nemes édesekig több stílusban készítettek belőle borokat. Egyes feljegyzések úgy tartják, hogy a móri kapucinusok hozták be az országba, más említések szerint mindig is hazánkból származott és már sokkal régebben ismert volt. Budai fehérnek is nevezték korábban, utat engedve annak a feltételezésnek, hogy egykor Budán is elterjedt fajta volt.

Ezerjó

Fotó: bor.hu

Más szőlőfajták nemesítéséhez is szívesen használták, így például a generosa, a zenit, a zengő vagy a zeus fajtáknak a szülője. Ha egy jelzővel kellene leírni a belőle készült borokat, valószínűleg a savas jutna először eszünkbe, a fajta ugyanakkor ennél jóval többre képes.

Tipikusan neutrális fajta, magas savak mellett viszonylag magas alkoholra is képes. Gyakran zöld fűszerek, bazsalikom, kapor, vágott fű és némi gyógynövényes tónus jellemzi, diszkrét gyümölcsösség, körte és méz kísértében, olykor olajos textúrával kiegészítve.

Amennyiben édes iskolázásban készül, úgy a fűszeres jegyek mellett felbukkannak az érett csonthéjasok, ugyanakkor a fahordós érlelés is jól áll neki. Semleges jellege miatt a termőterületet is nagyszerűen be tudja mutatni.

Az ezerjó fantasztikus gasztrobor, mivel viszonylag neutrális ízvilággal rendelkezik, így a különböző fogások finomabb, diszkrétebb fűszereit és ízeit is felerősíti, ugyanakkor a magasabb savainak köszönhetően a nehezebb, zsírosabb összetevőkön is könnyíteni tud, a savas összetevőket pedig finoman kiemeli és ezzel egy elegáns lendületet ad a fogásnak. Édes borként is igazi Jolly Joker, hiszen a magas savak és a neutrálisabb jelleg miatt nem csak desszertek mellett működik jól, hanem tökéletes párost alkothat például egy májas fogással, kékpenészes sajtokkal és fűszeres-csípős ázsiai ételekkel is. Az ezerjó klasszikusan az a bor, amelyet gasztronómiai szerepe miatt is egész évben kellemes fogyasztani. A magas minőségű ezerjó képes a palackban még tovább fejlődni, így a legszebbeket nyugodtan érlelhetjük pár évig. Figyeljünk arra, hogy az érlelés alatt mindig tartsuk egyenletes, hűvös hőmérsékleten, napfénytől és közvetlen hőtől távol. Érleléstől és stílustól függően körülbelül 9-12°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehér boros pohárból.

Alapanyagok közül a zöldsaláták, a citrusok, a koriander, friss fűszernövények, tök, hüvelyesek, zsíros sajtok, tejszínes ételek, szárnyasok, sertéshús, belsőségek, zsírosabb halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb az ezerjó szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet a száraz ezerjó például egy rakott burgonyával vagy egy grillezett sertés flekkennel, a maradékcukros ezerjó például egy BBQ oldalassal, az édes pedig egy sárgabarackos túrótortával, vagy az érleltebb édes ezerjó egy Eszterházy tortával.

Forrás: www.bor.hu