Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Cabernet Franc

Régi francia eredetű kékszőlő fajta, mely egyes újabb kutatások szerint származását tekintve rokonságban áll a baszk területen ismertekkel. A cabernet etimológiailag valószínűleg a latin carbon szóból származik, ami a sötét színére utal. Kevésbé elterjedt nevei: breton vagy a Loire mentén bouchet.

Cabernet Franc

Fotó: bor.hu

Előszeretettel házasítják más kékszőlőkkel, kiváltképpen merlot-val és cabernet sauvignon-nal, ugyanakkor fajtaborként is találkozni vele, hazai vonatkozásban is fontos minőségi fajtává vált. Világhírű borszakíró, aukcióvezető és nemesbor-szakértő Michael Broadbent, MW 2000-ben úgy jellemezte, hogy Villányban megtalálta természetes otthonát.

Tartalmas és mély borokat ad és habár nem annyira magas a tannintartalma vagy a színanyaga mint a cabernet sauvignon-nak, mégis magában hordozza a fekete és piros bogyós gyümölcsös, valamint fűszeres jegyeket. Illatossága és frissessége magával ragadó. Intenzív, ízletes málna és tisztára mosott kavicsok a tavaszi patak forrásában, a feketeribizli levél finom fanyarságával kombinálva - jellemezte Oz Clarke borszakíró a fajtát.

A hűvösség és a ceruzafaragásra jellemző aromatika mellett szeder és málna dominál benne, a termőterület adta textúrával kiegészítve az ízképet. Villányban erdei gyümölcsök sokasága, némi lekvárosság, melegség és érett tónusok is megjelennek benne, fűszeres, telt és testes bort eredményezve.

A cabernet franc nagyon komoly, magas minőségű borokat képes adni. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, a fűszeres és gyümölcsös jegyek finom, elegáns kombinációja jellemi. Aromatikájában a határozottabb málnás-szedres jegyek, valamint a fekete ribizli és egy kedves virágos fűszeresség jellemzi. A belőle készült borok hazánkban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, amelyet egy finom bársonyos textúra kísér. Ez a teltebb stílus főként a hűvösebb idők bora, amikor kellemesen átmelegít bennünket, de a telt vörösborok kedvelői nyáreste és grillezésekhez is szívesen fogyasztják. Tartalmas jellege és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő palackok akár tíz-tizenöt éven keresztül is képesek fejlődni. Ha házasításban használják, általában eleganciát és parfümös fűszerességet visz a borba. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Ez különösen igaz akkor, ha hosszú időn keresztül szeretnénk érlelni. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 16-18°C-on, tulipán formájú, viszonylag nagyobb kelyhű vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, cékla, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, sertéshúsból, borjúból és vadhúsokból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a cabernet franc szőlőfajtából készült borhoz.

Forrás: www.bor.hu