Kunsági Borvidék

Borászatok

Birkás Borház & Bisztró

Borászat bemutatása, története:

Nagypapámnak köszönhető, hogy apáról-fiúra szállt ez a szép szakma. Izsákhoz közel kis alföldi faluban Orgoványon 1940-ben kezdett 4 hektáron szőlőt művelni. A szőlőt feldolgozta és bort készített, mely ismerté vált a helyi emberek számára.Családunk az ősi szőlőbirtokot a mai napig műveli Izsáki Arany Sárfehér és Kadarka szőlőfajtákkal.Az ősi birtokot megtartottuk, mellette növeltük a birtokméretet és új telephelyet kerestünk a hagyományaink megismertetésére.Sokak számára ismerős, hogy az 52.számú főút mellett Kecskemét-Solt útvonalon az izsákiak „hármas elágazásnak nevezett" külterületen találtuk meg helyünket.A birtokközpont borház, vendéglátóhely, palackozó, érlelő épületegységből áll.Innen közel található 5 kilométeres körzetben mind a 6 hektár szőlőterületünk.

Birkás Borház & Bisztró 1

Borászat elérhetősége:

Címe: 6085 Fülöpszállás, Kurjantópuszta tanya 24/A. (52.főút 31-32.km)

Telefonszám: +36 20 912 4368 / +36 20 317 6059

E-mail: birkasborhaz@gmail.com

Weboldal: http://www.www.birkasborhaz.hu

Facebook: https://www.facebook.com/birkasborhaz

Instagram: https://www.instagram.com/birkasborhaz/

Szőlőültetvény nagysága: 8 ha

Filozófiája: Az Alföld igazi erényét szeretnénk hangsúlyossá tenni a borszeretők számára. Egyértelművé téve erősségeinket, miszerint van keresnivalónk a sokszínű magyar borpalettán. Itt a könnyed, lágy, üde friss zamatos fehérborainkra és a ropogós szénsavval telt rosé borunkra gondolok.A vörösborokkal sok éves kísérletezés előzte meg. A Kadarka, Kékfrankos, Cabernet fajtákkal kistölgyfahordós érlelést végzünk. Csak a kimagasló évjáratok kerülnek piacra.

Birkás Borház & Bisztró 2

Borász: Birkás Menyhért és Birkás Zoltán

Szőlész: Birkás Menyhért

Termesztett szőlőfajták: Izsáki Arany sárfehér (1,5 ha),Kadarka (0,5 ha), Kövidinka (1 ha),Irsai Olivér (1 ha),Cserszegi fűszeres (0,5 ha),Kékfrankos (0,5 ha),Cabernet Franc (0,5 ha), Rajnai Rizling (0,5 ha)

Borászati technológia: A mai modern technológia lehetővé teszi, hogy borainkat hűtött erjesztéssel készítsük el. Mi speciális élesztők megválasztásával erjesztünk! Főleg olyan élesztőkultúrát választunk, mely az elsődleges zamatokat és fajtajelleget egyáltalán nem befolyásolja. A fehérborok alapanyagát 4 órán belül beszállítjuk és azonnal feldolgozzuk! Ennek eredménye a reduktív (levegőtől és káros oxidációtól mentes) gyümölcsös bor, mely kellő savtartalom mellett képes borainknak hosszú élet adni.

Birkás Borház & Bisztró 3

Programlehetőségek a pincészetnél:

borkóstoló: VAN

borvacsora: VAN

szállás: VAN

wellness: NINCS

egyéb: NINCS

Programlehetőségek Fülöpszálláson:

Hol / hová érdemes:

megszállni: Biczó Csárda & Panzió

bevásárolni, piacozni: Izsák városi piac (pénteki napon)

termelői termékeket (sajt, sonka, friss hús, lekvár stb.) venni: Garabonciás sajtüzem Izsákon

bicikli túrázni: Izsák- Kiskőrös kerékpár útvonal