Borászatok
Barcza Kézműves Borászat
Borászat bemutatása, története:
Borászatunk az Alföld szívében a Tiszazugban található. Tiszaföldvár - Cibakháza között, ősi szőlőtermesztő területen. Az első írásos feljegyzés a térség szőlőtermesztéséről 1075-ös keltezésű. Csodálatos természeti környezetben, a Körös-Tisza folyók ölelésében, kiváló minőségű tápanyagban gazdag öntéstalajokon helyezkednek el ültetvényeink. A Kunsági borvidékhez tartozik borászatunk. A Barcza család a Tiszazugban 1795-ben kezdett szőlőt termeszteni. Újkori történelmünk 2014-ben kezdődött. Ekkor egy régi családi birtok megöröklésével elkezdődött mai birtokrendszerünk kiépítése. 2020-ban elkészült borteraszunk Cibakházán az Öregszőlőben, szőlőbirtokunk központjában az egykori Stiegler birtokon. Itt rendezvények, csapatépítő tréningek, borkóstolók lebonyolítását vállaljuk.
Amire a legbüszkébbek vagyunk, az a fél hektáros terület, a Bátorszőlőben, ahol az ősi családi szőlőültetvényt meg tudtuk menteni. Mintegy fajtagyűjteményként tartjuk fenn, egyedülálló ritka, csak nálunk megtalálható fajtákból áll.
Borászat elérhetősége:
Címe: 5430 Tiszaföldvár , Kossuth út 94
Telefonszám: +36 20 513 7398
E-mail: barczaboraszat@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/barczakezmuvesboraszat
Szőlőültetvény nagysága: 5 ha
Filozófiája: Mivel közvetlenül a fogyasztóknak értékesítünk, gyakran megkérdezik mitől kézműves borászat a nevünk? A kézműves bor sajnos kevesek számára ismert fogalom, pedig régebbi, mint a kézműves sör. Azért használjuk a kézműves jelzőt, mert ezzel szeretnénk megkülönböztetni a tiszta, minőségi borainkat az adalékanyagokat tartalmazóktól.
Kézműves bor az, ami tisztán szőlőből, manipulációktól és adalékanyagoktól mentesen készül.
2017-ben kezdtük boraink palackozását. Saját termésből, szőlőből készítjük borainkat. A termesztéstechnológia során nem használunk felszívódó vegyszereket, gyomirtókat, bor stabilizáló, javító aromákat színezékeket sem. Igyekszünk összhangban lenni a természettel. Kunsági borvidéki borversenyeken, országos borversenyeken rendszeresen érünk el kimagasló eredményeket borainkkal.
Borász: Barcza Gábor
Szőlész: Barcza Gábor
Termesztett szőlőfajták: Szőlőfajtáink a teljesség igénye nélkül: Fekete kesely, Piros szlanka, Kadarka, Kövidinka, Fekete leányka, Zrínyi Ilona, Halhólyag, Génuai zamatos, Muscat Adda, További általunk termesztett szőlőfajták: Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Cabernet Sauvignon, Turán, Malbec, Néró
Borászati technológia: Első sorban reduktív technológiával dolgozunk, irányított erjesztéssel, de megtalálható a hagyományos fahordós érlelés is.
Programlehetőségek a pincészetnél:
borkóstoló: VAN
borvacsora: VAN
szállás: VAN
wellness: NINCS
egyéb: NINCS
Programlehetőségek Tiszaföldváron:
Hol / hová érdemes:
megszállni:
- Barcza Borászat Vendégház
bevásárolni, piacozni:
- Tiszaföldvári piac
- Félegyházi Pékség
termelői termékeket (sajt, sonka, friss hús, lekvár stb.) venni:
- Helyi őstermelőktől
bicikli túrázni:
- Cibakházi Holt Tisza
kirándulni:
- Tisza folyó
- Tiszaföldvári Termálstrand
- Körös folyó
- Cibakházi Holt Tisza
reggeli kávézni:
- Barcza Borozó
reggelizni:
- Spencer Ételbár
ebédelni:
- Spencer Ételbár
vacsorázni:
- Spencer Ételbár
- Taverna Étterem
pékségbe menni:
- Félegyházi pékség
süteményt enni:
- Malomúti cukrászda
- Murvai cukrászda
fagyizni:
- Malomúti cukrászda
- Murvai cukrászda
elvonulni:
- Tisza part
romantikázni:
- Tisza part
lovagolni:
- Tóth Ferenc lovasoktató
családdal kirándulni:
- Holt Tisza part
barátokkal kirándulni:
- Holt Tisza part
gyerekekkel a legjobb program a környéken:
- Tiszazugi Földrajzi Múzeum