Kunsági Borvidék

Jellemző szőlőfajták

Arany sárfehér

Eredete ismeretlen, minden bizonnyal magyar fajta, aminek régi elnevezése az Izsáki sárfehér volt, mely valószínűleg Izsák (Bács-Kiskun megye) településről kapta a nevét. Az izsáki szót, ami konkrétan földrajzi helyre utal, 2000-ben ejteni kellett. 2006-ban azonban egy elegáns megoldással úgy mond oltalom alá helyezték magát a szőlőt, így az arany sárfehér Izsák és környező településein Izsáki Arany Sárfehér OEM-ként vált használhatóvá, amennyiben a termékleírásban előírtaknak megfelelt.

Arany sárfehér

Fotó: bor.hu

A fajta hasonnevei között található a németdinka és a fehérkadarka elnevezés is. Utóbbi Szélesi József vincellér nevéhez fűződik, aki a 19. század végén egy kadarka ültetvényből kiválasztotta a fehér mutációját az egyébként kékszőlőnek, de ezt a magyarázatot a legfrissebb kutatások már cáfolják.

Sárfehér szőlő is létezik ma még Magyarországon két hektáron, ami egy teljesen másik fajta, így nem összetévesztendő.

A borok általában közepes vagy alacsony alkohollal és friss, magas savszerkezettel rendelkeznek, inkább semleges aroma-, és ízprofillal társítva. Pezsgőket is előszeretettel készítenek belőle, pont az említett tulajdonságai miatt. Magas savainak köszönhetően szívesen házasítják.

Az Izsáki Arany Sárfehér OEM csendes borról általában a következőket lehet elmondani: halvány szalmasárga szín, diszkrét gyümölcsösség, birskörtés jegyek és visszafogott virágos tónusok, száraz vagy félszáraz iskolázás, magas sav, valamint alacsony test és alkohol. Korai fogyasztásra szánt, üde, könnyű fehérborok készülnek belőle.

Az arany sárfehérből diszkrét, visszafogott illat- és ízvilágú, ám feszes, vibráló savszerkezetű, alacsonyabb alkoholtartalmú bor készül, így gyakran találkozhatunk vele pezsgőként is. Ennek a friss lendületnek köszönhetően a belőle készült borok és pezsgők klasszikusan a melegebb, naposabb időszakokban, vagyis kora tavasztól késő őszig kedveltek a fogyasztók körében. A neutrális ízvilág, valamint a roppanós savak hasonló stílusú ételek mellett a legharmonikusabbak, de meleg nyári napokon az arany sárfehér fröccs alapnak is remek választás. Jellege miatt frissen, mindig a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani, és érdemes is mielőbb elfogyasztani. Tartsuk hűvösen, napfénytől és hőtől távol. Pezsgőként és csendes borként is érdemes egyenesen a hűtőből kivéve kínálni. Csendes borként körülbelül 8-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból, míg pezsgőként 5-6 °C-on, magas falú, karcsú pezsgős flőtéből a legfinomabb.

Alapanyagok közül a zöldsaláták, a roppanós uborka, a burgonyák, a citrusok, a friss, könnyed natúr tehén- és kecskesajtok, a csirke, a sertés flekken és a zsírosabb fehér húsú halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb az arany sárfehér szőlőfajtából készült borhoz. Kínálhatjuk egy húsleves mellé, de kellemes egy fokhagyma krémleveshez fogyasztva is. Főételek közül remekül illik például egy friss zöldsaláta körettel kínált grillezett flekkenhez, vagy egy majoránnás csirkecombhoz is, mivel a bor neutrális ízvilága hagyja kibontakozni a fogás finom ízvilágát, ugyanakkor az élénk savak remekül ellensúlyozzák, és lendületet adnak a zsírosabb, tartalmasabb elemeknek.

Forrás: www.bor.hu